Great Barrier Reef, Australia

Nà har vi begynt à jobbe i vàre respektive prosjekter. Ida jobber pà et sykehus her i Antigua og jeg jobber pà en skole i Alotenango, som er ca. 20 minutter utenfor byen med chickenbuss.

Skolen jeg jobber pà er drevet av ildsjeler og frivillige samt et knippe laerere som jobber der for penger som pà public schools. Det er en skole for barn hvis familier er sà fattige at de ikke har ràd til à sende dem pà public school, noe som koster mellom 500 og 1000 NOK per àr. Barnas foreldre jobber sà og si døgnet rundt for à overleve, sà ungene er underaernaert pà oppmerksomhet og kos. Jeg jobber med barn pà 6 og 7 àr, og det tok ikke mer enn en time før de satt pà fanget til den nye “profe´n” og krevde lek og oppmerksomhet. “Profe” kaller de meg, noe som er kort for proffesor. Jeg synes kanskje det er litt overkill, men veldig trivelig.

Barna er utrolig veloppdratt og disiplinerte i forhold til norske barn i den alderen. De gràter aldri uansett hvor hardt de slàr seg og syter ikke nàr vi heller iskaldt vann over hodene deres for à vaske hàret deres med lusesjampo. Det siste kan jo forsàvidt ha noe med at de ikke har varmt vann hjemme…

I løpet av de tre første dagene pà skolen har jeg spilt fotball med gutta, børstet hàret til jentene, rettet skriveoppgaver og matteoppgaver og prøvd à laere dem sà mye plussing som mulig (pà spansk selvsagt). Vi har ogsà vasket hàret til samtlige barn med lusesjampo. Og noen lokale barn som ikke gàr pà skolen ogsà. Det er faktisk veldig givende à se at man kan gjøre en liten forskjell og hjelpe til slik at fattige barn kan fà laere à lese og skrive og regne. Det er ogsà fint à kunne gi dem oppmerksomheten de ikke fàr hjemme og det er jo alltid moro à spille fotball med ivrige 7-àringer.

Neste uke er siste skoleuke for barna. Etter det er det sommerferie og ikke skole før til neste àr (veldig merkelig at de kaller denne àrstiden sommer her i Guatemala, for det er de kaldeste mànedene). Siden jeg egentlig har to uker til med jobbing etter det, har jeg meldt meg til oppussing av skolen. Det trengs maling og snekring av stoler og bord osv. Skolen er jo ingen skole etter Norsk standard. Det er et par hus i ett kvartal hvor hovedingrediensene er grà lecablokker og blikkskur. Gleder meg til à ta fatt pà fysisk arbeid om to uker.

Ellers i Antigua, sà er det bursdagstid. Simon fra Tyskland har gebursdag idag, og det er halloween i samme slengen. Vi skal kjòpe en piñata til ham full av snacks, noe alle barn her har pà bursdagen sin. Jeg gàr som Julius Caesar og Ida gàr som en marihøne. Imorgen har Norske Victoria gebursdag, og det blir hardt à dra pà jobb pà fredag. Helgeturen gàr til Coban, som er 6 timer unna Antigua. Ett sted jeg vet lite om, men som jeg har hørt folk har likt veldig godt.

Skal prøve à ta med meg kamera til skolen en dag, sà jeg fàr lagt ut noen bilder av barna derfra.

KarlKleive.com © 2024 All Rights Reserved