Great Barrier Reef, Australia

Da jeg startet på dataingeniørutdanningen på Høgskolen i Oslo i år 2000 ble vi vist en graf over hvordan markedet for IT-utdannede hadde vokst over de siste årene. Det var gode tider i IT-bransjen og nystartede firmaet kunne ikke få tak på nok folk. Til og med folk med virkelig dårlige karakterer fikk jobb og de lysere hodene ble headhuntet før de var ferdig utdannede og ble lokket på firmapresentasjoner med det studenter ikke kan si nei til – pizza og øl. Vi førsteårsstudenter ble malt et bilde av piker, vin og programmering siden grafen til rektoren viste at etterspørselen etter oss ville fortsette ut av grafen hans.

Etter at IT-boblen sprakk ble det hverken piker, vin eller programmering på nyutdannede dataingeniører. De forsvant sammen med pilsen og pizza’n og firmapresentasjonene. Det som ventet en nyutdannet dataingeniør var altså arbeidsledighet. For å få en følelse av hvordan tiden som arbeidsledig var, anbefaler jeg å ta en titt på Frederic (som også var nyutdannet og arbeidsledig på den tiden) og mine nedtegnelser fra en svunnen tid: De Arbeidsløses Memoarer.

Nå fant jeg ut at business kunne være en artig ting å prøve. Nærmere bestemt en Master og Business Administration og ennå nærmere bestemt med fokus på finans. Etter å ha kommet inn på et universitet på andre siden av jorda, sagt opp leilighet og solgt mye av det jeg eide, begynte jeg på mastergraden med godt mot. Selv om ikke hele skolepengebeløpet ble dekket av lånekassen hadde jeg hele tiden tanken i bakhodet om at dette var en investering i fremtiden. Jeg minnet også megselv på at de fleste jeg hadde snakket med angående å ta denne masteren hadde malt meg noe av det samme bildet som rektoren på Høgskolen i Oslo for åtte år siden – pike, australsk vin og høy finans. Når valget av retning innen business kom, falt jeg ned på finans. For ikke lenge siden kræsjet ikke IT-markedet, men finansmarkedet. Etter at 3 av 5 av Amerikas største banker gikk på en smell, noe som sender bølger rundt i verden, er det plutselig ikke bare jeg som snuser på mulighet for finansjobb. Historien gjentar seg for Karl.

KarlKleive.com © 2020 All Rights Reserved